Michel Butter haalt uit in Amsterdam: 2.12.59

16 October

Team Distance Runners

Posted by:


AMSTERDAM - Michel Butter heeft met een ruim persoonlijk record de nationale titel op de marathon in de wacht gesleept. In Amsterdam wist de Castricummer tot aan de slotfase rustig te blijven, om in de laatste kilometer sterk te versnellen. Met een krachtige eindsprint wist de TDR-atleet nog binnen de 2.13 te blijven: 2.12.59. Ook Pip Tesselaar kroonde zich tot nationaal kampioen. In 2.22.53 was hij de snelste bij de masters.

Nederlands Kampioenschap

Amsterdam toonde zich vandaag de geschikte locatie voor een aantrekkelijk kampioenschap. De hoofdstad bood een deelnemersveld met kwaliteit in de breedte, waar naast een peloton Afrikaanse lopers een aanzienlijk aantal snelle Europeanen aan de start verscheen. In het drukbezochte Olympisch Stadion heerste een gezellige sfeer en de weersomstandigheden waren nagenoeg perfect. Veel deelnemers profiteerden door snelle tijden te noteren.  

Voor Team Distance Runners kwamen vier marathonlopers in actie. Rens Dekkers en Ronald Schröer zijn volop bekend met de klassieke afstand. Beide atleten namen in 2010 deel aan het Europees Kampioenschap en startten vandaag voor de tiende maal op de marathon. Pip Tesselaar heeft twee marathons op de teller staan. De master gaf in de wedstrijdvoorbereiding aan de afstand steeds beter onder controle te krijgen. Voor Michel Butter was het de tweede marathon. De Castricummer toonde in het voorjaar zijn potentie met winst in de Utrecht Marathon. Daar zegevierde Butter echter in een tactische wedstrijd. De grote vraag was dan ook of de langeafstandsloper tevens een snellere race aankon.

Wedstrijdverloop

In de beginfase was een weinig verrassend wedstrijdverloop zichtbaar. Koen Raymaekers startte op een eindtijd van 2.10, Michel Butter en Patrick Stitzinger liepen op een verwachte finishtijd van 2.13/2.14 en Rens Dekkers, Ronald Schröer en Olfert Molenhuis gingen weg op een prestatie van 2.16. Na 10 kilometer werden echter de eerste vertekeningen zichtbaar. Koen Raymaekers had moeite het tempo strak te houden en moest op 13km lossen uit zijn groep. Enkele kilometers verder zat de wedstrijd erop voor de atleet uit Cothen. "Tussen 15 en 16 kilometer zag ik Koen langs de kant staan," vertelt Butter. "Ik kreeg wel even de adrenaline in mijn lijf toen ik me realiseerde dat mijn kansen voor de nationale titel flink stegen. Maar ik wist mezelf rustig te houden. De marathon was immers nog maar net begonnen."

Luis Feiteira

Butter en Stitzinger trokken vervolgens gelijk op. In een groep met de Portugezen Luis Feiteira en Alberto Chaica, de Braziliaan Paulo Roberto Paulo, de Ier Mark Kenneally en de Brit Phil Wicks hielden ze een fors tempo aan. Hazen van dienst Tom Wiggers en Alexander Hahn leidden het zevental naar een doorkomst van 1.06.33 halverwege. Butter voelt zich comfortabel bij het tempo. Rond de 30 kilometer lost hij Stitzinger af en vindt hij het tijd om te versnellen. De Castricummer wordt echter een halt toegeroepen door zijn Portugese collega. De ervaren Luis Feiteira, met een persoonlijk record van 2.11.57, maant Butter tot bedaren. "'No, no! It's too many kilometres yet. Wait!," riep ‘ie mij toe. Daarop heb ik besloten te wachten." Een verstandige beslissing, zo bleek. "Ik kreeg last van wat lichte kramp," vertelt Butter. "Ik heb me toen laten zakken naar achterin de groep, terwijl de Braziliaan, Ier en Portugees het tempo aanvoerden. Aan het einde van de wedstrijd ben ik vervolgens het tempo weer gaan opvoeren."

Versnelling

Bij het uitkomen van het Vondelpark, na ruim 40 kilometer, plaats Butter een versnelling à la Utrecht. Net als in zijn debuutmarathon gooit de atleet zijn beenfrequentie flink omhoog. Met een krachtige tred voltooit hij de laatste kilometers. "Eén kilometer voor het einde zag ik dat de 2.12 nog binnen bereik was. Daar had ik dan wel een kilometer van 2.56 voor nodig. Ik werd flink emotioneel bij het ingaan van het stadion, maar wist het tempo erin te houden." Onder luid gejuich houdt Butter net voldoende over: in 2.12.59 passeert de nieuwe Nederlands Kampioen de finishlijn, een verbetering van ruim vierenhalve minuut ten opzichte van zijn vorige besttijd. Stitzinger finisht als tweede in het Nederlands Kampioenschap (2.15.20), terwijl  Olfert Molenhuis in een persoonlijk record het brons behaalt (2.16.20).

"Prachtig om zo te kunnen finishen. Dat ik net aan de gunstige kant van de minuut blijf, doet met toch wel extra goed. Ik denk dat ik een flinke sprong heb gemaakt op de Europese ranglijst," vertelt Butter tijdens de persconferentie. Op de Europese seizoenslijst van 2011 is te zien dat Butter met zijn nieuwe persoonlijk record stijgt van de 69e  naar de 17e plaats. Verleden jaar zou de 2.12.59 goed zijn geweest voor een 19e plaats gemeten over het hele seizoen. Butter schaart zich met zijn prestatie dus bij de beste twintig marathonlopers van Europa. In Amsterdam laat hij een aantal sterke Europeanen achter zich. Luis Feiteira, voorheen een sterk 1500m-loper en de nummer tien van de WK Marathon in Berlijn, klokt af op 2.13.12. Mark Kenneally, in 2009 de nummer acht van de Europese Crosskampioenschappen, eindigt in 2.13.55. Alberto Chaica, de nummer vier van het WK Marathon in 2003 en nummer acht van de Olympische Marathon van Athene, finisht uiteindelijk in 2.15.22. Na Hugo van den Broek (2.12.08; 2004) is Butter de tweede TDR-atleet die de marathon in de 2.12 weet af te leggen.  

Tegenspoed

Rens Dekkers en Ronald Schröer ervoeren hun tiende marathon als een lastige. Beide atleten kenden een goede voorbereiding, maar werden op de dag van de wedstrijd geplaagd met tegenspoed. De eerste halve marathon verliep alles volgens schema. Halverwege hadden Dekkers en Schröer in gezelschap van Olfert Molenhuis in 1.08.20 een prima doorkomst. Daarna ging het tempo echter achteruit. "Vanaf de drankpost op 20 kilometer heb ik mijn bidons gemist," vertelt Schröer. "Ik heb telkens goed gekeken en ben zelfs stil gaan staan om te zoeken, maar ze stonden er simpelweg niet tussen. Ik kon niet meer drinken en dat heeft me opgebroken. Fysiek voelde ik me nog prima, maar ik hoefde maar een beetje aan te zetten of de kramp schoot er al in." Schröer voltooit zijn wedstrijd en komt in 2.20.55 als 30e overall en vierde Nederlander over de finish. "Erg jammer. Ik lag namelijk goed op schema voor een nieuw persoonlijk record."

Rens Dekkers finisht uiteindelijk als 43e overall en 11e Nederlander in 2.23.55. "Dit was een heel nieuwe ervaring voor me," vertelt hij. "Al mijn eerdere marathons zijn succesvol geweest en bij mijn tiende zit ik voor het eerst met een rotgevoel." Tot de halve marathon ging het ook bij Dekkers prima, maar vanaf 30 kilometer komt de marathonloper in de problemen. "Ik kreeg last van flinke buikkrampen. Een keer of drie, vier heb ik moeten wandelen. Maar deze marathon wilde ik absoluut finishen." Dekkers moest een flinke teleurstelling verwerken na de finish, maar toonde zich al snel veerkrachtig: "Dit hoort er ook bij," reageert hij. "Het kan nu eenmaal niet zo zijn dat je na 20 marathons kan zeggen dat ze allemaal perfect gingen."

Topdag

Pip Tesselaar kende een topdag. De master ging de marathon in met een persoonlijk record van 2.27.40 en keerde terug in het Olympisch Stadion met een nieuwe toptijd van 2.22.53. "Het ging perfect," glunderde Tesselaar, die zichtbaar had genoten. "Ik startte in de groep met de eerste dame en dat was ideaal. Na een doorkomst van 1.11.33 kon ik de tweede helft nog wat doorversnellen." Tesselaar zag zijn concurrenten voor het Nederlands Kampioenschap stuk voor stuk afhaken. "Uit de grote groep viel de ene na de andere loper terug, maar ik kon lang mee. Na 40 km lag alleen nog Noël Keijsers tien seconden voor. Met een sterke einde kon ik ook hem nog passeren en de titel pakken. Super, het liep precies zoals ik wilde." Tesselaar had zich tot ultiem doel gesteld onder de 2.23 te duiken. Naast de nationale titel kon de 42-jarige dus ook nog eens naar huis met een toptijd.