Succesvol NK met vier medailles

31 July

Team Distance Runners

Posted by:


AMSTERDAM - Op het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Atletiek is Team Distance Runners (TDR) ook dit jaar huiswaarts gekeerd met meerdere soorten eremetaal. Vooraf was hoog inzet met een doelstelling van vijf medailles, maar desondanks kon de TDR-equipe haar NK met vier medailles als zeer succesvol beschouwen. Naast vier medailles waren er een tweetal zure vierde plaatsen en liefst vijftien top-10 klasseringen.

Spettende opening van de dag

Op het eerste onderdeel waar een TDR-deelnemer aan de start stond, was het meteen raak. Ilse Pol greep de titel, wat na afloop het enige goud van de dag bleek te zijn. Met haar winnende tijd van 16.03.98 bleef ze niet ver verwijderd van het kampioenschaprecord van Elly van Hulst (15.50.11), gelopen in 1984.

Pol volgende perfect haar vooraf uitgestippelde plan door vroeg het initiatief te nemen. Na een snelle eerste kilometer van 3.06 bleef een kopgroep van vier dames over met daarin Miranda Boonstra, Andrea Deelstra en Marieke Falkmann. Pol gaf na drie ronden het initiatief over aan haar concurrenten om op 3000 meter (9.45) hard te versnellen. Met opnieuw een kilometer van 3.06 sloeg ze het beslissende gat. "Ik ben superblij met deze titel. Ik was vooraf zo gretig en gefocussed, ik wilde de anderen slopen". Het niveau in de race bleek overall zeer goed, want naast Pol liepen ook Boonstra (16.10.16) en Deelstra (16.18.03) prima tijden.

Lisanne Wever (9e) en Inge de Jong (10e) kenden onderling een mooie strijd, die uitmondde in een eindsprint. De Jong toonde zich na afloop erg teleurgesteld: "Het ging stroef en ik kwam niet lekker in de wedstrijd." Wever daarentegen (vooraf 13e geplaatst) behaalde haar droomdoel door bij de beste tien atletes te eindigen.

1500 meter

Op de 1500m verzekerden beide TDR-deelnemers Niels Verwer en Tjerk Conijn zich van de finale. In die eindstrijd liep Verwer de eerste twee ronden alert naast favoriet Bram Som. Rene Stokvis brak de wedstrijd open in de derde ronde, wat resulteerde in een rondetijd van 58 seconden. "En daar was ik blij mee, het werd een lange sprint," aldus Verwer. Een halve ronde voor het einde zette Som zijn versnelling in, welke alleen door Stokvis beantwoord kon worden. Verwer verloor het contact met de koplopers en werd in de laatste rechte lijn nog voorbij gestreefd door de verrassende Lars Paardekooper. "Ik gaf alles, maar de laatste 50 meter blokkeerde ik volledig," blikt Verwer terug.

Tjerk Conijn  werd knap zevende in zijn tweede tijd ooit (3.52.31).

De dames maakten er zoals verwacht een echte boemelrace van. Met een doorkomst van 3.22 na 1000m was het vooral duwen en trekken. In de felle eindsprint wist Raika Lenaarts het brons te behalen achter winnares Marije te Raa. "Ik werd aan het begin van de laatste ronde gehinderd door Manon (Kruiver, red.) waardoor ik van te ver moest komen. Dat brak met de laatste meters op. Desondanks ben ik erg tevreden, vorige week had ik nog griep en nu pak ik mijn eerste outdoor-medaille bij de senioren", aldus Lenaarts. Jill Holterman finishte op een sterke zesde positie. "Ik heb echt genoten. Het was veel duwen, maar toen het begon zat ik precies goed". Manon Kruiver verloor in de slotronde het contact met haar concurrenten en eindigde als negende.

400 meter

Lisanne de Witte deed wat er het hele seizoen al in zat: ze noteerde een persoonlijk record van 54.59. Hiermee haalde De Witte een kleine halve seconde van haar pr af, wat met recht brons met een gouden randje opleverde. "Eindelijk loop ik de EJK-limiet. Jammer dat die wedstrijd net vorige week al plaats heeft gevonden," lacht De Witte. "Ik wilde vandaag met de andere meiden de laatste bocht uitkomen. Wanneer ik de aansluiting had, dan zouden we vanaf daar wel zien wie de sterkte zou zijn. Brons en deze tijd, da's echt geweldig!"

Bjorn Blauwhof moest genoegen nemen met het zilver. Op zaterdag in de series was Blauwhof (houder van de snelste seizoenstijd van 46.69) niet scherp en geconcentreerd genoeg en moest daardoor starten in baan zes. Zodoende hadden zijn concurrenten een mooi mikpunt. Blauwhof gaf zondag alles, maar kwam tekort om de gouden Youri Moerman te verslaan. "Natuurlijk had ik graag willen winnen, maar Youri was vandaag sterker. Zo eerlijk moet ik wel zijn. Volgend jaar pak ik de titel."

5000 meter

Bij afwezigheid van marathonlopers Michel Butter, Ronald Schröer en Rens Dekkers was het op de 5000m aan de jonge mannen Wesley Pauel en Edwin de Vries om de honneurs waar te nemen. Beide liepen een prima race. Pauel bouwde zijn wedstrijd rustig op en liep naar een uitstekende zesde plaats. "Dit was voor mij een perfect scenario. Vooraf had ik op deze positie gehoopt." Ook De Vries was na afloop tevreden met zijn behaalde doel: binnen de top-10 eindigen.

800 meter

Het NK-weekend werd voor TDR besloten met de 800m. Marije Wever kende een moeilijke week na de Europese jeugdkampioenschappen, waar ze met de 4x400m-estafetteploeg in actie kwam. De atlete was duidelijk nog niet hersteld van haar dubbele optreden aldaar. Desondanks wist ze op zaterdag tijdens de series de knop goed om te zetten en zich overtuigend te plaatsen voor de finale. Dit wist ze niet nogmaals te doen en zo werd ze achtste en laatste in 2.22.40.

Bij de mannen hadden Paul Boon en Nils Pennekamp zich geplaatst voor de finale. Boon had moeite met het hoge aanvangstempo en eindigde als negende in 1.52.00, ruim een seconden boven zijn pr. Pennekamp stond met hoge verwachtingen aan de start en deed precies wat hij zich vooraf had voorgenomen: direct plaatsnemen achter Robert Latouwers. Lathouwers zegevierde na een solorace in 1.48.58. Bij het opkomen van het laatste rechte stuk verloor Pennekamp het contact met Lathouwers en werd zo een prooi voor het oprukkende Groningse duo Van Holst en Bouwman. Na een bloedstollende laatste 100 meter werd de strijd beslist in het voordeel van de Groningers en bleef Pennekamp met lege handen. "Ik ben zwaar ontgoocheld. In de vorm van je leven en dan zo een medaille verliezen, dit doet vreselijk pijn". Pennekamp kwam met zijn 1.49.78 vijf honderdsten van een seconde tekort.