Jill Holterman verrast met razendsnelle 5000m

16 June

Team Distance Runners

Posted by:


WAGENINGEN - Jill Holterman heeft woensdagavond vriend en vijand verrast door een razendsnelle 5000m-tijd op de klokken te zetten. De atlete van het Team Distance Runners (TDR) kwam in 16.15.78  over de finish, ruim onder de limiet voor het EK onder 23 jaar (16.35.00). Holterman noteerde de opvallende prestatie tijdens het Tartlétos Loopgala. Met volle series op de woensdagavond behoort het Loopgala tot de sterkste nationale 5000m-wedstrijden. Dit jaar was tevens een 10.000m geprogrammeerd. 

Marathonloper Rens Dekkers kwam op de 5000m tot een prestatie van 15.20.97. Het betekende voor Dekkers een degelijke prestatie. "Ik weet dat het belangrijk is om op deze manier aan mijn snelheid te werken, met het oog op de marathon. Na mijn afgelopen marathon in Utrecht heb ik de training weer opgepikt, nu is het moment aangebroken om de snelheidsvezels aan te spreken," vertelt de langeafstandsloper. Dekkers wil later in het seizoen nog een snellere 5000m-tijd noteren.

Harmen Korfage streed geen onderling duel uit met Dekkers, maar wist in de daaropvolgende serie net onder de tijd van zijn teamgenoot te duiken. Met een laatste ronde van 64 seconden klokte Korfage af in 15.18.46, ruimschoots voldoende om zijn gedateerde pr uit de boeken te lopen (15.40.79). Door blessures kwam de Wogmeerder vorig baanseizoen niet in actie.

Edwin de Vries liep een mooie race. De A-junior zat in een groepje dat wegging op een tijd van 14.35. De Vries kende in de slotfase lichtverval, maar wist toch een prima tijd neer te zetten. Na zijn pr van verleden jaar (15.18.05) eind mei al aangescherpt te hebben naar 14.55.60, ging het nu weer wat sneller: 14.47.60. Wesley Pauel bevond zich eveneens in de groep van De Vries, maar moest zijn wedstrijd vroegtijdig beëindigen.


Vuurwerk

Het echte vuurwerk kwam van de dames, waar Jill Holterman voor groot spektakel zorgde. De 19-jarige had haar zinnen gezet op deelname aan het EK onder 23 jaar - ook wel EK voor neo-senioren - in Ostrava. Waar het op de 1500m in enkele pogingen steeds net mis ging, besloot Holterman na overleg met coach Guido Hartensveld onbevangen op de 5000m te starten. De limiet was daarbij niet op de voorgrond, maar zat in het achterhoofd als mogelijkheid. Gaandeweg de wedstrijd wist Holterman echter steeds verder onder de gevraagde tijd van 16.35.00 te duiken. In een groepje samen met Stefanie Bouma, Marieke Falkmann, Jip Vastenburg en de Duitse Jana Soethout voerde Holterman zelf veelvuldig het tempo aan. Via een spectaculaire laatste ronde, met daarin een spannende eindsprint met Soethout, kwam Holterman tot een eindtijd van 16.15.78.

"Dit ging zo gemakkelijk, ik had dit echt nooit verwacht," blikte de loopster verrast terug. Ze zag haar optreden beloond met een ticket voor het EK onder 23 jaar in Ostrava. "Liever ruim op de 5000m de limiet, dan met de hakken over de sloot op de 1500m." Hartensveld stelde dat hij de sterke prestatie wel had zien aankomen: "Op deze wijze onbevangen lopen, dat werk altijd wel. Ik wist wel dat Jill het type 1500/5000m was. Maar de manier waarop ze dat vandaag heeft laten zien, dat heeft me  verbaasd. En heel goed dat ze hier de limiet ruim loopt, in plaats van net aan."


Ranglijsten

Wanneer we een blik op de ranglijsten werpen, blijkt de prestatie van Holterman goed te zijn voor een 23e plaats op de nationale allertijdenlijst bij de dames. In Europees verband zou de tijd hebben geleid tot een 16e plaats op de ranglijst onder 23 jaar over het jaar 2010. Achter Selma Borst en Ilse Pol is Holterman nu de twee-na-snelste TDR-dame. Over haar voorbereiding richting Ostrava kan de Zaandijkse kort zijn: "Volgende week heb ik nog een tentamen en dan reis ik woensdag af naar Sankt Moritz. Lekker lang werk doen met Ilse Pol en de andere meiden. En vanuit daar direct door naar Ostrava."

Inge de Jong is duidelijk nog niet in goeden doen. Wel wist ze woensdagavond een degelijke 5000m te lopen. "Ik begin mezelf weer langzaam te herpakken." De Jong finishte in 17.41.68. In de volgende serie was Lisanne Wever, die haar debuut maakte, een fractie langzamer: 17.44.71. Wever had zichtbaar genoten en stelde dat de afstand haar wel leek te liggen.


10.000m

Sterk bezette 10.000m's zijn schaars. Daarom bood de 10.000m die dit jaar werd ingelast een uitgelezen mogelijkheid om snelle tijden te noteren. Global Sports Communication was ingeseind om enkele buitenlanders te polsen op animo. Met succes werd een internationaal deelnemersveld geformeerd, met daarin onder andere Brazilianen, Ieren en Noren. Aangezien Ronald Schröer niet in aanmerking kwam voor de Europacup 10.000m bood deze wedstrijd hem prima kansen op een mooie prestatie. Schröer vertelde voor de race dat de trainingen goed draaiden: "Ter voorbereiding op de 10.000m heb ik een 5000m in Nijmegen gelopen, in 14.10. Toen merkte ik dat ik nog wat weinig trainingen in de benen had, zo net weer terug van de marathon. Vandaag zal het een stuk beter moeten gaan."


Dat was inderdaad het geval, want Schröer kwam halverwege niet ver boven zijn tijd van Nijmegen door: 14.18. In de kopgroep met twee Brazilianen, de Ier Connelly en landgenoot Patrick Stitzinger, werd prima tempowerk verricht door de Duister Alexander Hahn. Toen deze na 5km uit de wedstrijd stapte, kende Schröer zijn eerste moeilijke moment. De marathonloper probeerde de schade te beperken en slaagde daar goed in: de rondetijden liepen niet verder op dan tot 72 seconden. Na een snelle laatste ronde (64 seconden), in gevecht met Connelly, eindigde Schröer in 29.09.03. Het betekende een pr-verbetering van meer dan 25 seconden. "Weer een stap in m'n ontwikkeling", concludeerde de Bakkummer tevreden. "Het is belangrijk om sneller te worden. En het bewijst ook nog maar eens dat het prima samen kan gaan met de marathon."'

Patrick Stitzinger won de race in een prachtig persoonlijk record  van 28.34.22. Stitzinger kende al een sterk optreden in de Europacup 10.000m en gaat met zijn tijd van woensdagavond Michel Butter voorbij op de allertijdenlijst, uitkomend op een 13e plaats.