PwC & TDR: Lidingoloppet als platform voor verbondenheid

26 September

Team Distance Runners

Posted by:

STOCKHOLM - Afgelopen weekend vond op Lidingö, één van de 14 eilanden waaruit Stockholm bestaat, de Lidingöloppet plaats. Het evenement, door het pittige parours (40 hoogtemeters) ook wel "world's largest cross country race" genoemd, vormde het decor voor de 2010-editie van *connected running van PricewaterhouseCoopers. Na eerdere jaargangen in Budapest, San Sebastian, Marseille, Chicago en Terschelling, trok een delegatie TDR-atleten dit jaar met de hoofdsponsor naar Zweden.

De geboorte van *connected running

In 2004 maakte toenmalig voorzitter van de raad van bestuur Jos Nijhuis, zelf enthousiast hardloper, een delegatie binnen PwC enthousiast voor deelname aan de New York Marathon. Het *connected runningproject was geboren. Een concept waarbij de nadruk ligt op het gezamenlijk trainen.  Werknemers, partners, relaties en klanten van PwC ontmoeten elkaar maandelijks om naar een jaarlijkse loopdoel toe te werken.

PwC is  op 1 januari 2005 een hoofdsponsorschap met TDR aangegaan om in een sterke onderlinge samenwerking voor dit connected running-project te zorgen. Bij elke maandelijkse training, die verzorgd wordt door een Start to Run trainerscorps, is een afvaardiging van TDR aanwezig. De deelnemers profiteren op deze manier van de ervaringen en inspiratie van nationale topatleten. Voor TDR betekent de sponsoring een forse versterking van de organisatie, die zich toelegt op het ontwikkelen van hardlooptalent.

Van grote waarde

Afgelopen weekend werd de grote waarde van de samenwerking tussen TDR en PwC duidelijk zichtbaar. Vanuit wederzijdse interesse ontstaat een inspirerende kruisbestuiving van de sport naar het bedrijfsleven en vice versa. Voor jonge atleten betreft het een uitgelezen mogelijkheid zichzelf te manifesteren binnen een groep mensen die ze niet goed kennen, maar die zelf ook succesvol zijn op een ander vlak. Door een heel weekend met elkaar op stap te gaan en te leren spreken over eigen ervaringen, wordt de persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd. Het samen toewerken naar een uitdagend doel geeft een grote saamhorigheid.

Persoonlijkheidsontwikkeling

Dat punt wordt door Tom Wiggers nog eens aangestipt tijdens een speech waarin hij iedereen bedankt voor het fantastische weekend en elke deelnemer een held noemt. Het geeft de atleten op hun beurt een boost dat de prestaties zo gewaardeerd worden. "Juist die persoonlijkheidsontwikkeling is zo ontzettend cruciaal om uiteindelijk als topsporter te kunnen slagen" aldus TDR-oprichter Guido Hartensveld. "We besteden hier binnen TDR veel aandacht aan en benutten dit project om onze atleten te leren zich te ontwikkelen in hun persoonlijkheid. Het mes snijdt aan twee kanten en dat maakt onze samenwerking zo mooi."

Wedstrijdspanning

De wedstrijddag zelf is de spanning voelbaar. Iedereen is druk speculerend over de zwaarte van het parcours. Een gedeelte van de deelnemers vertrekt vroeg in de ochtend om aan de start te komen van de 15 kilometer. Voor TDR doet een zevental atleten mee aan deze prestatieloop, die onder zonnige omstandigheden gelopen wordt. Niels Verwer wint met overmacht  bij de heren in een tijd van 50.53, met een voorsprong van tweeënhalve minuut op de nummer twee. Ook de TDR-dames zijn succesvol: Manon Kruiver en Jill Holterman maken er een progressieve duurloop van en worden respectievelijk tweede en derde. Margriet Berkhout kan voor het eerst sinds lange tijd weer een startnummer opspelden. In de opbouwfase voltooit de atlete momenteel duurlopen van een uur en daarom mag ze in Zweden weer voorzichtig een 15 kilometer lopen. "Ik heb ervan genoten, het is zo gaaf om al die aspecten van een wedstrijd weer eens mee te maken!" aldus een opgetogen Berkhout. 800-meter-loopster Machteld Mulder gebruikt samen met Paul Boon de wedstrijd als fartlek, terwijl marathonloper Robert Ton er een ontspannen duurloop van maakt.

Wiggers en Dekkers

De 30 kilometer, die als hoofdafstand geldt, kent een groot en sterk deelnemersveld. Keniaan Japhet Kipkorir schrijft de mannenrace op zijn naam. De twee TDR-atleten Tom Wiggers en Rens Dekkers leveren uitstekende prestaties; beide eindigen in de top-10. Wiggers behaalt een vijfde plek en Dekkers eindigt als achtste. Voor marathonloper Dekkers vormt de afstand niet het grootste probleem, de heuvels zijn dat wel. "Wat was het parcours zwaar zeg, maar ik heb zeker genoten van de wedstrijd en de sfeer eromheen," vond de EK-deelnemer. Voor Wiggers is de afstand een groot avontuur. Samen met Dekkers start hij rustig en heeft de laatste 10 kilometer nog genoeg over om te versnellen. In de eindsprint weet hij onder luide aanmoedigingen van het publiek Janne Holmén te kloppen. "Ik zag hem in de laatste fase steeds dichter naderen. Op het eind hoorde hij me aankomen en probeerde hij nog weg te lopen, maar ik kon vertrouwen op mijn eindsprint. Ik heb echt heerlijk gelopen vandaag."

De Jong op podium

Bij de dames is Ulrika Johansson de sterkste. Na een teleurstellend optreden op het EK in Barcelona legt de steepleloopster zich toe op de langere afstanden. Johansson wint in een tijd van 2.00.40. Achter haar finisht Inge de Jong als tweede in 2.02.04. De Jong, die over drie weken haar tweede marathon loopt in Amsterdam, benadert de wedstrijd als belangrijke trainingsprikkel. "Het was een prachtige loop. Zoveel mensen aan de kant die in het Zweeds allerlei aanmoedigingen roepen," aldus De Jong. Toch had ze afgezien: "De heuvels waren wel erg zwaar, op het eind kwam ik bijna niet meer omhoog."

Helden

Tijdens het traditionele afscheidsfeest van PwC op zaterdagavond worden alle deelnemers in het zonnetje gezet. De prestaties worden nog eens benoemd en alle winnaars worden feestelijk gehuldigd. Het driedaagse evenement is zeer geslaagd verlopen, gedragen door een overweldigend enthousiasme. Met recht kan iedereen een held worden genoemd.