Niels Verwer naar Barcelona
18 July
Team Distance Runners
Posted by:
AMSTERDAM - Niels Verwer heeft op de NK Atletiek voor een daverende verrassing gezorgd door de zilveren medaille te veroveren op de 1500m in een zeer snelle tijd van 3.40.08. Het optreden van de Bakkummer werd beloond met EK-deelname. Ook Bjorn Blauwhof (4x400m) mag afreizen naar Barcelona. De spectaculaire finaledag was voor TDR in alle opzichten een groot succes: maar liefst vijf medailles, zestien finaleplaatsen en twaalf top-8 plaatsen werden behaald. En als klap op de vuurpijl kwalificeerden zich nog twee atleten voor het EK Atletiek.
Kruiver naar brons
De NK-dag begon voor TDR spectaculair met de finales over 1500m. Manon Kruiver kwam als eerste in actie bij de dames. De atlete uit Tuitjenhorn vocht een spannend duel uit met concurrentes Helen Hofstede, Adrienne Herzog en Marije te Raa. Het viertal gaf elkaar zeer weinig toe. Waar Hofstede het tempo aanvoerde, namen Herzog en Te Raa in de laatste honderd meter een beslissende voorsprong. In hun kielzog wist Kruiver Hofstede te passeren en naar het brons te lopen in een tijd van 4.21.67. Raa behaalde met minieme voorsprong de titel ten koste van Herzog.
Kruiver, een bewezen kampioenschapsloopster, toont aan dat het hebben van ervaring en het leren van fouten van groot belang is. "We hadden een goed strijdplan en er gebeurde precies wat ik had verwacht," vertelt ze. "Ik wist op wie ik moest letten en het was alleen nog een kwestie van niet te vroeg versnellen. Dat pakte prima uit." De atlete kijkt met enthousiasme naar de komende wedstrijden: "Ik voelde dat ik ontzettend veel macht had in de eindsprint. Het kan nog een stuk sneller, dus ik wil graag nog meer wedstrijden lopen." De juniores Jill Holterman en Lisanne Wever presteerden sterk. Jill Holterman verloor in het middendeel van de wedstrijd de aansluiting en liet een gaatje met de leidende groep. Zo kwam zij uit op een zevende plaats: 4.28.89. Lisanne Wever stond er op het juiste moment en eindigde na een sterke wedstrijd als achtste in een persoonlijk record (4.32.14). De jonge atletes zorgden ervoor dat TDR met drie dames in de top-8 eindigde.
Verwer en Wiggers
Bij de heren plaatsten maar liefst vier TDR-atleten zich voor de finale, op een totaal van twaalf deelnemers. Twee van hen, Niels Verwer en Tom Wiggers, bemoeiden zich van meet af aan met de strijd om de medailles. Onder aanvoering van René Stokvis en Wouter de Boer vormde zich direct een afscheiding met daarin een zestal kandidaten voor de titel (naast bovengenoemden tevens Arnoud Okken en Guus Janssen). Gaandeweg verloor Janssen de aansluiting, waarna Okken in de slotronde het tempo nog eens opvoerde. Ook Wiggers moest passen en Verwer was de enige die verrassend Okken wist te volgen. Op het laatste rechte stuk kwam de 21-jarige zelfs naast zijn concurrent. Opvallend was het verschil met de rest van de deelnemers: het sprintende duo had een enorm gat geslagen.
In de zinderende eindsprint hoefde Verwer maar net het onderspit te delven. In een supersnelle eindtijd van 3.40.08 kwam hij over de meet, waar Okken 3.40.04 noteerde. Het betekende een persoonlijk record met maar liefst ruim tweeënhalve seconde voor Verwer, die zijn optreden beloond zag met een ticket voor het EK Atletiek. De atleet maakt dit seizoen een ronduit spectaculaire ontwikkeling door: Verwer startte zijn seizoen met 3.51.07, noteerde vervolgens 3.50.32 om via wedstrijden in België door te groeien naar een topvorm: 3.44.94 in Oordegem en 3.42.75 in Heusden. Het is des te opmerkelijk dat de Bakkummer presteert op de momenten dat het moet. Zijn snelle tijd van vandaag, waarbij zowel hij als Arnoud Okken onder het oude kampioenschapsrecord van Klaas Lok doken, bleef ook de staff van de Atletiekunie niet onopgemerkt. Zodoende volgde deelname aan het EK Atletiek.
Verwer naar EK
"Ik voelde me zo ontzettend goed, ik had de hele race vertrouwen," sprak Verwer na afloop. "Ik en Tom (Wiggers, red.) wisten dat het een snelle race zou worden, wanneer we moesten doorschuiven en ook wie een gaatje zou laten vallen. Het ging precies zoals gedacht. Ik had nog even het idee Arnoud te kunnen pakken." De beslissing om Verwer uit te zenden naar het EK viel zo rond de klok van half negen 's avonds. Enkele hectische uren braken aan voor de jonge atleet: "Het regelen met mijn paspoort, inpakken van koffers, journalisten te woord staan. Het is een gekkenhuis. En morgen vlieg ik al." Morgen zal Verwer namelijk afreizen naar het Spaanse Gava Mar, voor een gezamenlijk trainingskamp van TDR en de Nederlandse marathonploeg. Ook voor 1500m-loper Kristof van Malderen, die voor België uitkomt op het EK, is de plaatsing van Niels Verwer belangrijk: "Als iemand het verdient, dan is het Niels wel. Donderdag hebben we nog samen getraind en we hebben elkaar sterker gemaakt. We hebben veel aan elkaar gehad." Tom Wiggers reikte tot een vijfde plaats in een eveneens snelle 3.44.99. Wiggers: "Hier kan ik prima mee leven. Alle credits voor Niels. Ik ben zelf heel tevreden met mijn prestatie." Voor Tjerk Conijn en Mark Nouws waren de elfde en twaalfde plaats een prima eindklassering, met eindtijden in de 3.52. Voor Conijn betekende het een persoonlijk record.
De Jong derde
Na de 1500m volgde de langste afstand van de dag, de 5000m. Inge de Jong en Maaike Zuiderwijk gingen van start bij de dames. De Jong liet enkele weken geleden zien over een uitstekende vorm te beschikken, door in België naar 16.19.94 te snellen. Zij behoorde dan ook tot de kanshebbers voor een medaille. Net als op de 1500m bleef een grote groep atletes lange tijd gewaagd aan elkaar. De Jong maakte een uitstekende indruk in een groep met titelverdedigster Ilse Pol, Marieke Falkmann, Lindsay van Marrewijk en Sabine van de Reijt. Ze oogde tactisch sterk en leek fris te zijn voor de beslissing. In de laatste bocht leek De Jong op de winst af te stevenen, maar Pol en Falkmann passeerden de moegestreden De Jong. Desondanks mocht zij de bronzen medaille in ontvangst nemen, na een tijd van 16.39.86. De Jong: "Ik zat er heerlijk bij. Ik dacht even echt dat ik zou gaan winnen, op 150m voor de finish. Ik ging er vol voor, maar plotseling was het nog wel erg ver tot de finish. Maar ik heb ontzettend genoten."
Dat het hard ging bleek wel uit de slotronde, die in 69 seconden werd voltooid. Falkmann sloot de race winnend af en onttroonde Pol als kampioene. Met haar bronzen medaille leverde De Jong een bijzondere prestatie: na een zilveren medaille op het NK Marathon in april en een gouden medaille op het NK 10.000m is het al de derde medaille van het jaar. Teamgenote Maaike Zuiderwijk kwam niet uit de verf in de kampioenschapsrace. Ze kwam niet in de buurt van haar pr (18e in 19.18.73) en wist zich niet van haar beste kant te laten zien op een NK, waar men een extra inspanning zou verwachten.
Top-8 voor Pauel
Wesley Pauel liep bij de 5000m heren kilometerslang in een grote groep van zo'n acht atleten. De atleet van av Castricum wist zijn plaats goed te bewaken en bereikte de achtste positie (14.50.81). Pip Tesselaar rouleerde in de achterhoede en kwam tot een 15e plaats (15.20.07).
Op de 400m stond de Heiloose Lisanne de Witte als zevende geplaatst. Na een goed optreden in de series mocht ze vandaag in de finale aantreden, waarin ze de lastige baan één kreeg toegewezen. De Witte zette een sterke wedstrijd neer. Met een tijd van 56.10 eindige de juniorenkampioene slechts 14 honderdsten boven haar persoonlijk record, goed voor de vijfde plaats. "Lisanne heeft het prima gedaan," sprak haar coach Ton Baltus.
Blauwhof zesde in persoonlijk record
Voor Bjorn Blauwhof stond er een hoop op het spel. De 400m-loper streed niet alleen om de medailles, maar ook om een startplaats in de 4x400m-ploeg voor het aankomende EK. Bovendien moest de estafetteploeg zich met zijn allen in totaal 0,86 seconden verbeteren om EK-deelname af te dwingen. In een finale van hoog niveau kwam Blauwhof tot een zesde plek, waarbij hij sneller was dan ooit: 47.52. Ook andere lopers verbeterden zich, waarmee men in totaal 0,90 seconden sneller was. Net als Verwer kreeg ook Blauwhof rond half negen het verlossende woord, van bondscoach Troy Douglas. De rol van Blauwhof in het team is nog onduidelijk, maar waarschijnlijk zal hij in de series aantreden. Niet alleen de NK-finale had meegeteld, maar ook het sterke optreden van Blauwhof in Heusden, waarbij hij een split van 46.14 noteerde als slotloper. Blauwhof: "Echt gaaf dit! Mooi om met zo'n ploeg hieraan te werken. Dat ligt me wel, het estafettelopen. Vliegend en in de achtervolging, jagen op de tegenstanders. En helemaal mooi om dat voor mijn vaderland te mogen doen."
Brons voor Machteld Mulder
De 800m vormde het slotstuk van de loopnummers. Ook hier werd weer voor een hoop spektakel gezorgd. Bij de dames maakten EK-gangers Yvonne Hak en Susan Kuijken er een duel van, dat in het voordeel van Hak werd beslist. TDR-atlete Machteld Mulder werd zodoende onttroond als kampioene. Kuijken legde bij aanvang een moordend tempo op, van 60 seconden over de eerste 400 meter. Mulder liet het op tijd lopen, om zich zodoende niet op te blazen. Hoewel ze het lastig kreeg, hielde ze de oprukkende Marlies Manders knap achter zich. "Natuurlijk ben ik blij met dit brons. Maar ik baal vooral dat ik niet in vorm tegen deze meiden kan lopen. Zo'n mooi veld en zo'n mooie race!" Mulder maakt een moeizaam jaar door: een kuitblessure in het begin van het jaar heeft haar op achterstand gezet.
Juniore Marije Wever noteerde in de series een sterk persoonlijk record. In de finale bleek twee keer lopen in één weekend nog iets te veel van het goede. "Marije mist de nodige training om dit niveau aan te kunnen en twee keer in een weekend op dit niveau mee te doen," sprak jeugdcoach Johan Koenis. "Maar ze is nog jong en kan onwijs trots zijn op haar prestatie." In een tijd van 2.14.82 eindigde ze als achtste.
Snoekduik Pennekamp
Nils Pennekamp was de laaste TDR-deelnemer van de dag. In de mannenrace over 800m bleek Bram Som zoals verwacht van een uitzonderlijk niveau. De Europees Kampioen liep op 500m weg van de rest van het veld en greep de nationale titel (1.47.28). Daarachter vond een spannende strijd plaats, waarin Nils Pennekamp zich uitstekend manifesteerde. In de slotmeters liep Hugo de Haan uiteindelijk naar het zilver, maar de strijd om het brons was zeer spannend. Een drietal atleten - Pennekamp, Victor Bouwman en Maarten van Baardwijk - eindigde op één tiende van een seconde van elkaar. Daarbij vielen Van Baardwijk en Pennekamp vrijwel gelijktijdig over de eindstreep. Het verschil met Van Baardewijk bedroeg uiteindelijk één honderdste van een seconde in het voordeel van Pennekamp, die dus het brons behaalde. "Ik naderde Maarten en Hugo, maar wist dat ik nog een snoekduik nodig had om die beslissende honderdsten bij elkaar te sprokkelen," lachte Pennekamp, die heel blij was met zijn eerste seniorenmedaille outdoor. "Vorig jaar was het om deze tijd al over, maar nu begint het met de week lekkerder te draaien." De 800m-loper kan nu stilaan gaan kijken naar de snellere tijden.
Hartensveld met goed gevoel naar Spanje
Coach Guido Hartensveld kon terugkijken op een prachtig NK-weekend en met goede moed vooruitkijken naar het EK Atletiek: "Wat een gekkenhuis! We staan dan gewoon met zes atleten weer in Barcelona. En niet de zes die je op voorhand op papier zou hebben gezet. Maar dat is het mooie van sport. Het beste is dat ze nog in vorm zijn ook. Hoe Niels vandaag loopt en hoe Kristof het Belgisch Kampioenschap wint, met een prima gevoel kan ik het vliegtuig in." Ook Verwer zal morgenochtend al om negen uur in het vliegtuig naar Spanje stappen. "Zo snel kan het dus gaan," sluit Hartensveld af.