Intranet ➔
  • Categorie: Nieuws, Team: Elite

De Vries en Ummels bestijgen Nederlands podium in Egmond

  • door TDR
  • op 14-01-2019
  • 0

De Vries Egmond 2019

EGMOND AAN ZEE – Het eerste echte grote loopevenement van het nieuwe jaar, de NN Egmond halve marathon, werd door een kleine delegatie van TDR gelopen. Deze wedstrijd geldt als een echte strijdwedstrijd, met passages op het strand en door de duinen in combinatie met de natuurlijke elementen. Deze 47e editie van was droog, het strand was hard, maar een stevige west tot noordwestenwind maakte het zwaar.

 

De Vries 3e Nederlander

Om 12:16 werd het startschot afgevuurd voor de start van de vrouwenwedstrijd. Exact 9.17 minuten later gingen de mannen van start. Door de sterke wind werd er een kopgroep van 25 mannen op het strand geformeerd. Het is Michel Butter die vooraan het tempo aanvoert. Helaas moet hij aan het eind van het strand de strijd staken. “In het mullere gedeelte, aan het eind van het strand, kreeg ik last van een stijve hamstring. Bij de afgang kon ik niet meer goed aanzetten’’, aldus een teleurgestelde Butter. Om het tempo hoog te houden moest hij forceren, en uit voorzorg is hij uitgestapt. “Ik ben teleurgesteld dat ik moest uitstappen in mijn eigen achtertuin, maar fysiek ben ik oké. Ik zal vandaag weer een duurloop doen en met de medische begeleiding afstemmen wanneer ik het snelheidswerk weer kan oppakken.”

Het is Edwin de Vries die ook in de kopgroep van 25 mannen meeloopt. Aan het eind van het strand wordt het veld wat uit elkaar getrokken. “Tot Castricum aan Zee zat ik in de kopgroep. Vervolgens zocht ik mijn eigen tempo en wist ik als derde Nederlander te finishen.” De Vries loopt deze wedstrijd altijd graag en dit jaar vond hij de strijd door de winderige omstandigheden prachtig. “Dit is een goed begin van het nieuwe jaar en dit is pas het begin. Op naar meer mooie resultaten!’’ In een tijd van 1:08.40 weet hij de finish te passeren.

Sten Stoltenborg laat zien goed te kunnen vertoeven in stormachtige omstandigheden. Hij loopt een goede race en finisht niet ver van zijn PR af. In een tijd van 1:12.29 weet hij de finish te bereiken.

Mahadi Abdi Ali, die na een operatie aan zijn voet er voor een lange tijd uit lag, mocht na 7 maanden revalideren weer zijn snelle schoenen aantrekken voor een goede trainingsprikkel. Hij loopt een goed opgebouwde race en bereikt de finish na 1:13.33. Luuk Wagenaar maakt zijn debuut op deze mooie afstand en benadert de wedstrijd ook als een goede trainingsprikkel. Met een behouden start voert hij het tempo gestaag op en finisht in een tijd van 1:15.17.

 

Bo Ummels 3e Nederlandse

De start van de vrouwenrace is verrassend. Het is Andrea Deelstra die er helemaal alleen vandoor gaat. Op het strand is het vrijwel de gehele vrouwenelite die samen loopt, allemaal in achtervolging op Deelstra, die al een halve minuut voorsprong heeft opgebouwd. Het tempo in de achtervolgende groep gaat traag en er is sprake van een tactisch steekspel. Na 4 kilometer is het Ruth van der Meijden die er samen met de Afrikaanse loopsters vandoor gaan. Na 5 kilometer maken ook Bo Ummels en Britt Ummels zich los van de groep, allebei strijdend voor de derde plek op het Nederlandse podium. Ze weten een klein gaatje te slaan ten opzichte van de achtervolgende groep, alleen Lesley Smit kan volgen. “Tot 10 kilometer liepen we met zijn drieën samen. Ik probeerde het tempo hoog te houden en samen te werken met Britt. Maar ik zag dat ik al snel een klein gaatje sloeg. Vanaf 11 kilometer liep ik alleen en wist ik de voorsprong steeds verder uit te breiden. Ik ben heel blij met de manier waarop ik mezelf vandaag heb kunnen pushen, het was pittig alleen tegen de wind’’, aldus een tevreden Bo Ummels. Ze weet een derde plek te bemachtigen op het Nederlandse podium, en als 6e overall te finishen in een tijd van 1:19.30. Britt Ummels finisht op een halve minuut achter Bo. “Ik had helaas niet de kracht om met Bo mee te gaan, dus ik moest bij 11 kilometer helaas een gaatje laten. Ik werd op de hielen gezeten door Lesley Smit en mijn doel was om haar voor te blijven. Gelukkig lukte dit en wist ik mijn positie te handhaven. Het was een hele mooie editie.’’

Lotte Krause liep na een aantal jaren afwezigheid weer mee, maar voelde zich voor de start niet geheel fit door een verkoudheid. Ze weet de finish te bereiken in een tijd van 1:26.23.

 

Gerelateerde atleten


000
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit bericht.